Many Danes are very excited about Sweden International Horse Show this year – hopefully just as excited as we are!
Although we are thrilled about all the upcoming shows and competitions, one of the most interesting and exciting things to watch will be the show jumping.
That’s why we’ve decided to treat the Danish fans with a little blog post about show jumping today.
Alt du har brug for at vide om ridebanespringning
Springing er en fascinerende disciplin. Mange ryttere forelsker sig i den, fordi det er spændende, farligt, hårdt og svært. Springryttere har brug for at have hesten under perfekt kontrol, men de skal også være stærke og have en god portion mod.
De fleste af os har sikkert prøvet at forcere mindre forhindringer, og har måske endda stillet op i en konkurrence eller to. Men der skal noget helt andet til for at kunne klare en bane i de store shows.
Vi har fået hjælp fra udstyrsportalen Udstyrspriser.dk til at stykke et par interessante facts om ridebanespringning sammen til jer.
Så læs med her for at finde ud af alle de vigtige facts om ridebanespringning, dens historie og hvilket udstyr, der følger med.
Sådan opstod sporten
Ridebanespringning er en populær discipling, men den er ikke særlig gammel, slet ikke så gammel som for eksempel dressur.
Ridebanespringning startede som mange sporter gør fordi et praktisk behov skulle udfyldes: I det attende århundrede i England var rævejagt meget populært. På det tidspunkt blev en ny lov indført, der tvang landejerne til at inddele deres jord med hegn. Det var den jord, som rævejagterne som regel foregik på. Sådan havde det ikke været før, og det betød, at rytterne nu havde brug for heste, der kunne springe over forhindringer på deres rævejagter.
I løbet af det nittende århundrede begyndte ridebanespringningen at udvikle sig i Frankrig. Først foregik konkurrencerne på åbent land, men blev snart flyttet til en lille bane, da tilskuerne ellers ikke kunne følge med. Omkring år 1900 havde de fleste vigtige hesteshows konkurrencer i ridebanespringing, der dog dengang hed lepping.
Denne form for springning havde faktisk ikke nogen faste regler. I stedet dømte dommerne efter deres egen personlige mening, for eksempel hvor flot banen blev gennemført eller hvor mange nedrivninger – men uden noget fast pointsystem.
Omkring 1912 begyndte disciplinen dog at ligne det, vi kender i dag.
Springning fungerer bedst med særligt udstyr
Springning har selvfølgelig også sit eget udstyr, der skal gøre det nemmere for hest og rytter at klare sig bedst muligt gennem banen. Man behøver naturligvis ikke bruge det særlige udstyr til spring for at springe, men det gør bestemt livet nemmere. Springsadler er for eksempel designet til at give rytteren en stilling, der er nemmere at springe i med et mere oprejst sæde og kortere stigbøjler.
Den allerførste springsadel
I starten af det tyvende århundrede opfandt den italienske rideinstruktør, Federico Caprilli, den første springsadel nogensinde. Alle ryttere havde hidtil brugt en dressursadel, der med sit dybe sæde ikke egner sig godt til springning. Caprillis springsadel gav rytteren en mere fremadbøjet stilling med kortere stigbøjler. Rytterens position i denne springsadel fungerede bedre med hestens balance under springet, og det er også denne type springsadel vi stadig bruger til spring i dag.
Moderne springsadler
Springsadler i dag følger samme princip som Caprillis første version. De har et højere sæde, kortere sadelklapper og kortere stigbøjler. Springsadler har ofte en gjord med plade på, så hesten ikke slår sig selv på maven med hovene. Pladen er ofte udstyret med en ring, hvor man kan sætte fortøj fast.
Hvorfor er benbeskyttelse så vigtigt i ridebanespringning?
Springning er en slags ekstremsport for hesten, så mange heste har et stort behov for at have beskyttelse på benene. Den mest normale form for benbeskyttelse brugt til springning er forbensgamacherne, der har en hård skal på bagsiden af forbenet. De forebygger skader, når baghovene ramler ind i forhovene. Derudover har nogle heste også brug for bagbensgamacher, der mest har til formål at forhindre strygesår, samt klokker, der forebygger skader på koderne.
Derfor er vi ryttere så vilde med ridebanespringning
Ridebanespringning er en disciplin, der hver år tiltrækker nye, lovende ryttere. Det er både en dramatisk sport at se på som tilskuer, men det er også en udfordrende dicsiplin at deltage i.
Som springrytter skal man have styr på dressuren. God grundtræning er nødvendigt for, at man kan få succes med ridebanespringningen. Men springrytteren- og hesten har også brug for styrke og mod.
Er du også vild med ridebanespringning?