En hest med trense på

Alle har deres egne grunde til at starte med at ride. Du ved måske ikke, hvorfor du begyndte til at starte med, eller hvorfor du nyder det så meget, nu hvor du er kommet i gang. Det kan især være svært at forklare over for andre, hvad der er så fantastisk ved heste og ridning. Så hvis du står over for at skulle forklare dine venner, familie eller kollegaer, hvad der hiver dig ud i stalden weekend efter weekend, hvorfor så ikke vise dem dette blogopslag.

Nogle ryttere starter, fordi de synes heste er smukke og fascinerende dyr. Andre synes, de forskellige ridestævner kunne være en spændende udfordring, mens andre igen bruger det som en undskyldning for at komme ud i naturen.

Mange starter, når de er ganske små børn, men mange bliver først bidt af sporten senere. Lige meget, hvem du er og hvorfor du elsker ridning så meget, så håber vi du vil læser med her, og at du kan få sat ord på hvad der er så dejligt ved at tilbringe tid med hyppen.

Fordel nr. 1: Et særligt bånd

Mange mennesker bliver bidt af ridningen ikke så meget på grund af sporten, men på grund af det helt særlige samarbejde mellem hest og rytter. Det er den eneste sport, der indebærer et levende dyr. Det giver en fantastisk følelse at elske sin hest og se, at hesten elsker én igen.

Fordel nr. 2: Venskaber og sociale behov

Heste er sociale væsner, præcist ligesom mennesker. Det giver mange positive fordele at kommunikere med andre levende væsner, hvadenten det er mennesker, hunde eller noget helt andet. Ridning kan for eksempel bruges i terapi. Hospitalshunde er et andet godt eksempel på hvordan kontakt med dyr kan have en beroligende og lindrende effekt.

For nogle kan det være hårdt at være sammen med andre mennesker. Mange føler sig mere trygge og har nemmere ved at åbne op over for en hest. Et bånd mellem hest og menneske kan være noget af det mest specielle ved ridesporten og en af grundene til at mange starter med at ride til at starte med.

Stalden er også et godt sted at socialisere med andre ryttere. Man kan altid finde støtte, hjælp og gode venskaber hos andre hestemennesker. Det er en helt lille verden for sig selv, der giver en følelse af samhørighed og fællesskab.

Fordel nr. 3: Fysisk helbred

Ridning er meget mere fysisk krævende, end mange tror. Det kræver god balance, koordinationsevne og kernemuskulatur. Det kan også være en god kalorieforbrænder afhængigt af intensiteten. De fleste ryttere er sikkert enige i at det er hamrende hårdt at holde styr på en livligt hest, hvadenten det er en samlet trav i dressur eller galop på vej mod et spring man forsøger at opnå. Og når man tager en god omgang træning for første gang efter ferien, så kan det klart mærkes i baller og lår.

Ridning betragtes faktisk som moderat til intens træning ifølge et britisk studie fra 2011. Studiet blev udført af Brighton Universitet, og de konkluderede samtidigt, at man kan opnå den anbefalede mændge motion gennem ridning alene, hvis man rider en halv time tre gange om ugen.

Og studiet undersøgte kun den motion man får, når man sidder i sadlen. De fleste ryttere er nok enige om at opsadling, udmugning og håndtering af hesten kræver mindst lige så meget indsats.

Fordel nr. 4: Psykisk helbred

Det samme studie nævnt ovenfor fandt derudover ud af, at ridning også kan have fordele for rytternes mentale helbred. 80% af forsøgspersonerne besvarede, at de følte sig glade, opmuntrede, glade, aktive eller afslappede efter en tur på hesteryg.

Ridning er desuden en krævende sport, der tager tid og talent at lære. Derfor kan ridning også være med til at udvikle et højere selvværd og selvtillid.

Fordel nr. 5: Personlighed og karakter

Som forlængelse heraf giver det også god mening, at ridning styrker ens karakter og personlighed.

Ridning kræver som sagt meget af rytteren. Rytteren skal tage meget ansvar på sig, når vedkommende tager sig af en hest, og har også et stort ansvar for egen sikkerhed. Hvis rytteren ikke kan væbne sig med tålmod, være forstående eller tage sig god til til at sørge for at sikkerhed og grundtræning er i orden, ja så kommer vedkommende ikke langt med sin hest.

På samme måde som andre udstyrsrige sporter såsom dykning og skiløb, så er det også ekstremt vigtigt, at udstyret er i orden i ridesporten. Rytteren skal være i stand til at tjekke udstyret igennem og tage sig godt af det, så det ikke udgør en risiko. De skal også lære meget teoretisk viden om de mange forskellige typer udstyr (overvej for eksempel alene hvor mange dækkener der findes lige fra regndækken, vinterdækken til ulddækken), hvad de bruges til og hvordan man bruger det på en måde, der er sikker og hensigtsmæssig for både hest og rytter. Meget udstyr, for eksempel bid, pisk og sporer kan være farligt i utrænede hænder. Så ridning er ikke bare en fysisk sport, men også i høj grad en intellektuel sport.

Rytteren er også nødt til at tage hurtige beslutninger fra hesteryg, hvilket kan være ekstremt svært. Vi er nødt til at kunne holde hovedet koldt og forblive afslappet, så vi kan overbevise det tunge dyr under os om at følge vores henvisninger. Det er bestemt ikke nemt og kræver et super koldt hoved, ro og selvtillid. Det er alle evner, som vi ryttere udvikler over tid, og som gør ridning så fed en sport.

Ridning gør det nødvendigt for rytteren at udvikle gode karaktertræk såsom ansvarsfølelse, tålmodighed, forståelse og stærke indlæringsevner. Det er ofte de karaktertræk, vi forbinder med dem vi holder mest af.

Fordel nr. 6: Konkurrence

Der er også noget at komme efter for alle dem, der elsker at konkurrere. Selvom mange bare rider for sjov, så er ridesportens konkurrenceverden også kæmpestor og noget helt for sig selv. Der er mulighed for at udfordre sig selv og andre på en måde som ikke er muligt for amatører i nogen anden sport.
Der er for eksempel et utal af discipliner, man kan vælge mellem, såsom dressur, spring, islænder, polo, ponylege og langdistance for bare at nævne nogle få.

Læs mere om ridestævner i Danmark her.

Fordel nr. 7: En forbindelse til vores rødder

Heste er originalt et brugsdyr, så det kan være en lærerig oplevelse at håndtere en hest. På den måde får vi lidt indsigt i, hvordan det kan have været for vores forfædre at bruge hesten til for eksempel transport og landbrug.

Det kan give en tidsløs følelse, når man rider gennem landskabet på hesteryg, og man kan ofte få en pause fra sit eget liv. Når man sidder i sadlen, oplever man verden på en anden måde. Man får både naturen og historien helt ind til huden.

… og meget mere
Det her var naturligvis kun nogle ganske få eksempler på de mange fordele, der findes ved ridning. Vi har hver især forskellige grunde til at ride, og alle ryttere er forskellige. Der er lige så mange fordele ved ridning som der er hestemennesker – men de her syv fordele er måske nogle af de mest populære og genkendelige.

Hvad kan du bedst lide ved at ride?