Sådan kan du slippe af med stævnenerverne

Hvis du nogensinde har prøvet at have dårlige nerver før et stævne, så ved du lige hvad vi taler om.

Det er godt at være en smule nervøs. Det betyder bare, at du er koncentreret og tager konkurrencen alvorligt.

Men nerverve kan blive en klods om benet, hvis der er for mange af dem. Det får vores hjerte til at hamre, koldsveden til at bryde ud, og vores hjerne til at lukke ned,så vi ikke kan præstere. Det er helt vildt ubehageligt, og det er enormt ukonstruktivt for din præstation.

Du har sikkert hørt mange sige til dig, at der ikke er nogen grund til at være nervøs, og at du nok skal klare det godt.

Selvom det er venligt af dem, så er det ikke særligt behjælpeligt i situationen.

Her er seks gode råd, der kan hjælpe dig med at slippe af med nerverne til dit næste stævne.

Seks råd til at slippe af med stævnenerverne

1. Find ud af, hvorfor du er nervøs

Du er sikkert nervøs af en eller flere bestemte grunde. Tag dem alvorligt og tal med dig selv om dem, så du ikke bare gemmer dem væk og ignorerer dem.
Hvorfor er du nervøs? Er du bange for at du gør dig selv til grin? Klarer dig dårligt? Eller er det fordi, din hest opfører sig åndssvagt til stævner og du er bange for din egen sikkerhed? Find ud af, hvad du kan gøre for at løse det problem, der gør dig nervøs, eller berolig dig selv ved at fortælle dig selv om alle de ting, du allerede har gjort.

2. Fokuser dit blik

Du kan snyde din krop til at tro, at du er afslappet. Det kan du gøre på flere forskellige måder. Du har sikkert allerede hørt om at trække vejret dybt og prøve at slappe af i musklerne. Men der er et andet trick, du måske ikke har prøvet før, og som virkelig kan hjælpe.

Prøv at fokusere dit blik på ét punkt og lad alle andre ting forblive i periferien. Det er det, dine øjne naturligt gør, når du slapper af. Efterlign det der bløde, nærmest ufokuserede blik du har når du er rolig, hvor alt omkring dig bliver til udefinerede former på nær det der er lige foran dig.

Du kan bruge denne teknik mens du rider. Det kræver lidt øvelse, men vil hjælpe dig med nerverne, og har også den ekstra bonus at det giver dig bedre balance og et bedre sæde.

3. Hvordan kan du kompensere for de dårlige nerver?

Mange af os går igennem lidt af en dårlig spiral, når vi bliver nervøse. Først bliver vi nervøse af en eller anden ekstern trigger, for eksempel et stævne. Derefter bliver vi nervøse, fordi vi er nervøse. Mange får for eksempel dårlige nerver til ridestævner, fordi de ved at de bliver så nervøse, at de ikke kan præstere på banen.

Du kan løse dette problem ved at have en strategi. Hvad er svært for dig når du er nervøs? Bliver din hjerne blank, så du får svært ved at træffe beslutninger? Øv dig på at træffe hurtige beslutninger i dine daglige træningsrutiner, også selvom du ikke har tænkt det igennem.

4. Giv dig selv lov til at fejle og beløn dig selv alligevel

Du vil selvfølgelig gerne klare dig godt til stævnet. Det er der ikke noget i vejen med. Men hvis du er så nervøs, at den er helt gal, så kan du være nødt til at give dig selv lov til at fejle.

Sig til dig selv: “Der er intet jeg skal opnå med denne her konkurrence. Det eneste jeg skal er at stille op og fuldføre banen. Selv hvis jeg kommer på sidstepladsen var det stadig en success.”

Det hjælper utroligt meget på nerverne at fjerne alle de mange forventninger til dig selv.

Giv dig selv en belønning når du er færdig, lige meget hvordan det gik. Det kunne være en doughnut, et karbad, en massage eller hvad som helst du ellers har lyst til.

5. Vær i nuet

Nervøsitet kommer, når du begynder at tænke på alle de ting der kan gå galt, og alt det du skulle have gjort bedre. Ved at være i nuet kan du slippe fri fra alle de her hypotetiske tanker.

Prøv ikke at undgå de negative tanker. De opstår før du kan stoppe dem alligevel. Men lad være med at reagere på dem og blive ved med at følge tanken ud i dens mange tangenter. Kig i stedet på den – og slip den fri. Som en sky, der driver forbi på himlen.

6. Vær godt forberedt

Når du er godt forberedt, efterlader du færre ting til tilfældighederne. Sørg for, at du ved hvor du skal være hvornår, at du har trænet nok på forhånd, og at du har det rigtige stævneudstyr, at udstyret passer godt og er tilladt i din klasse.