Det rigtige udstyr er vigtigt, lige meget hvilken disciplin du konkurrerer i. Dressursadlen er en af de ting, som mange dressurryttere går højt op i skal være helt rigtig. Det er både afgørende at vælge den rigtige type og en sadel der er godt tilpasset din hest. Vi kommer ind på hvordan du kan vælge den rigtige dressursadel ud fra begge parametre her i blogopslaget.

Hvad skal en dressursadel kunne?

En dressursadel skal opretholde kontakten mellem rytter og hest så meget så muligt. Modsat en springsadel, der skal hjælpe med at vippe rytteren fremad og skubbe hofterne op, så skal en dressurrytter sidde ret op og ned med åbne hofter og ben, der har tæt kontakt til hesten. Det betyder, at en dressursadel skal have en lang, lige sadelklap og et dybt sæde.

En god dressursadel kan sammenlignes lidt med et par velsiddende sportssko, der passer både rytters og hests krop perfekt, og som giver komfort og støtte.

Mange dressursadler har meget dybe sæder, der giver optimal støtte, men ikke særlig god kontakt. Nogle ryttere kan godt lide det, men hvis du har tid og kræfter til at opbygge musklerne til at sidde i et fladere sæde, så kan det ofte giver bedre resultater.

 

Hvad skal din nye dressursadel koste? Betyder prisen noget?

Du kan få dressursadler i enhver prisklasse lige fra nogle få tusinde kroner og opad.
Brugte sadler kan du naturligvis finde billigere end nye. Brugt udstyr kan især betale sig hvis du er på udkig efter en af de lidt dyrere modeller. Syntetiske sadler koster mindre end lædersadler, men mange ryttere foretrækker læder på grund af dets holdbarhed og mange tilpasningsmuligheder.

 

Sådan finder du den rigtige størrelse

Du er nødt til at prøve dig frem, når det kommer til at finde en størrelse, du føler dig godt tilpas i. Det hjælper ikke noget at kun at se på de forskellige sadler, eller gå efter en sadel der har fået gode anmeldelser. En bestemt sadel passer måske perfekt til den ene rytter, men ikke til den anden.

Først når du sætter dig i sadlen kan du med sikkerhed vise, om den passer godt til dig eller ej.

Få din nye dressursadel tilpasset

Nogle sadler kan tilpasses, men det er ikke altid en fordel medmindre du skal skifte hest, eller din hest har det med at tage meget på eller tabe vægt, eller hvis du arbejder med en unghest. Til gengæld er det altid en god ide at overveje at få sadlen tilpasset hos en professionel såkaldt “sadel fitter” eller sadelmager.

De ved meget om både hests og rytters anatomi samt sadlens opbygning, og sidder ofte inde med mange forskellige modeller, måleudstyr og værktøjer til at omstoppe de sadler, du allerede ejer.

En sadelmager kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige sadel, enten ved at have en sadel tilpasset eller få specialfremstillet en. Det betyder, at du sparer tid og mange bekymringer ved at kunne overlade det til en professionel.

Husk dog at undersøg din valgte sadelmager på forhånd. Har han fået gode anmeldelser? Kender du nogen der har brugt hans service?

 

Prøv sadlen før du køber

Det kan være svært at se om en sadel passer godt, før du har prøvet den i de forskellige gangarter. Mange forhandlere giver en to ugers prøveperiode, og det er bestemt en god ide at takke ja. Visse problemer opdager man først efter at have siddet i sadlen et par gange.
Hold øje med hvordan hesten reagerer på sadlen. Hvis hans gangarter føles anderledes end før, hvis galoppen bliver fladere og ryggen stivere, eller hvis han spænder i nakken, så er det sandsynligvis ikke den rigtige sadel. Det samme gælder, hvis din hest bliver øm af at have sadlen på.