Sådan vælger du rideudstyr til dressur

Ridning er en spændende sport, ikke mindst på grund af hvordan alle vores valg med hensyn til foder, træning og udstyr skal gå op i en højere enhed.

Rideudstyret er en lige så vigtig bestanddel som alt det andet, når det kommer til at have sikker og effektiv kommunikation med hesten.

Vi samarbejder i dag med Udstyrspriser.dk – udstyrsportalen der samler tusindvis af rideudstyrsprodukter fra danske udstyrsbutikker – for at give jer en hurtigt læst, men grundig guide, om hvordan du bedst vælger dit rideudstyr til dressur.

 

Sådan vælger du dressurudstyr til hesten

Dressursadel

På Udstyrspriser.dk kan du vælge mellem et kæmpe udvalg af dressursadler, fx Isabel Werth dressursadel, Pfiff dressursadel, Spalding, Stubben, Waldhausen og mange andre mærker. Det er ikke noget tilfælde, for alle ryttere for forskellige, så jo mere der er at vælge mellem, desto større er chancen for, at du finder det helt rigtigte.

Når du har mere at vælge mellem kan du nemmere vælge de egenskaber, du ved du kan lide i for eksempel en dressursadel.

Her er tre gode tommelfingerregler, når du skal finde en god dressursadel:
  1. Find en sadel, der passer til dig. Rytteren har en sadelstørrelse, og sadlen skal passe til rytterens krop på samme måde som den skal til hestens. Du kan finde din sadelstørrelse ved at måle længden på dit lår, når du sidder ned.
  2. Find ud af, hvilken sædedybde du kan lide. Mange dressursadler har et meget dybt sæde. De har generelt et dybere sæde end springsadler og kombisadler, men selv mellem de forskellige typer dressursadler er der stor forskel. Alle har deres egne præferencer, så det bedste du kan gøre er at prøve dig frem og finde den dybde, der virker bedst for dig.
  3. Vælg dit budget. Dressursadler kommer i alle prisklasser, og det kan indsnævre de mange muligheder, hvis du på forhånd ved, hvad du kan og vil betale. Det er lige så fint at købe en billig dressursadel som en dyr. Det gør bare købsprocessen mere fokuseret, hvis du allerede ved, hvad du leder efter.

Trense, kandar og bid

Mange dressurryttere rider kun med trense, men når man når op på et bestemt niveau, kan kandaren blive nødvendig.

Det er vigtigt, at kandaren kun benyttes af ryttere og heste med et højt uddannelsesnivaeu, da den nemt kan gøre skade i utrænede hænder.

Når du vælger en trense, skal du tænke størrelse, materiale og bid. De fleste trenser kommer i forskellige hestestørrelser, så du kan måle din hests hoved og finde ud af, hvilken størrelse den er.

Kandaren gør det hele lidt mere besværligt, fordi der selvfølgelig er to bid: Underlagsbiddet og stangbiddet. De to bid skal være samme materiale, fx aurigan, men ellers kan man selv vælge den type bid, man selv synes duer bedst til en selv og ens hest.

 

Benbeskyttelse

Der er lige så mange meninger om benbeskyttelse som der er ryttere. Valget er op til dig: Skal din hest have benbeskyttelse på eller ej? Og hvilken benbeskyttelse skal det i så fald være?

Dressurbandager er en populær mulighed, som dog er tidskrævende at lægge på. Det kræver en smule øvelse at lægge dem rigtigt på, men de ser flotte ud og giver støtte til hestens sener og beskyttelse mod strygesår.

Gamacher er nemmere at lægge på. Man kan få gamacher, der beskytter lige så godt eller bedre end bandager, men til gengæld synes mange ikke de er helt så elegante.

 

Sådan vælger du dressurudstyr til rytteren

Meget rideudstyr fremstilles særligt til dresssurrytteren. For eksempel er dressurridestøvler stivere end springridestøvler, og dressurrytterens stævnetøj skal ofte opfylde særlige krav.

Når du skal købe dressurudstyr til dig selv er det derfor en god ide at spørge dig selv, om du har tænkt dig at stille op til stævne, og hvilke krav der er, så du i så fald kan købe det korrekte udstyr. Der er for eksempel ofte krav til farven på ridehjelmen og sporernes længde. Så du kan lige så godt købe og træne med det udstyr, du er nødt til at stille op til stævne med.

Hvis du ikke har planlagt at tage til stævne, så er du lidt mere frit stillet i forhold til valg af udstyr. Her gælder det mest om at vælge udstyr, der hjælper dig i din træning, og som du har det behageligt i.

Sammenlign rideudstyr og få overskud over markedet

Udstyrspriser.dk er et godt sted at starte, hvis du vil have en ide om, hvad markedet har at byde på. Der samles der nemlig tusindvis af produkter fra danske butikker, som du så kan se på side om side. Sådan kan du nemt vælge og købe det helt rigtige rideudstyr til den rigtige pris.