Hvis du nogensinde har tænkt over, hvordan du kan bevæge dig en ekstra tand op på karakterskalaen til dressurstævnet, så er du ikke den eneste. Mange ryttere oplever, at de træner og træner, men at de sidder fast i en middelmådig præstation, der måske er fin nok, men som ikke vinder dem nogen præmier.
De træner hårdt, lytter til deres underviser, finder inspiration hos andre ryttere, men det er stadig ikke nok.

Så hvordan kan man blive bedre, når man føler sig låst fast på samme niveau? Her er 7 råd til hvordan du kan vinde din næste dressurklasse.

Råd #1: Sørg for, at dine overgange er perfekte

En af de ting, der ofte imponerer dommerne, er når overgangene er flydende og udstråler selvsikkerhed, især når du skifter ned i tempo. Mange heste er gode til at gå op i tempo, men kæmper med at skulle gå ned. Det kan derfor adskille dig fra de andre ryttere, og imponere dommerne ekstraordinært, hvis du træner dine overgange til perfektion.

Det er især vigtigt i de lavere klasser, hvor alle øvelserne er basale, og der ikke er nogen svære øvelser, der kan adskille de øvede ryttere fra de mindre øvede. I de lavere klasser må man derfor nødvendigvis udmærke sig på andre områder. Overgangene er en af de ting, der – hvis du virkelig mestrer dem – kan give positiv opmærksomhed og ekstra point.

Det giver god mening at øve overgangene fra starten af. På den måde har du grundtræningen i orden til når du bevæger dig op i de højere klasser. Fokuser på selvsikre og flydende overgange fra skridt til trav til gallop, mens du er i de lavere klasser. Det giver et godt grundlag for at mestre sværere overgange for eksempel fra gallop til parade, når du bevæger dig op i klasserne.

Nogle dommere mener, at overgangene faktisk er det vigtigste, vi kan træne, når vi skal træne til dressurstævnet. Når du mestrer dine overgange, giver det dig den balance, disciplin og lydighed, som du har brug for i mange af de sværere øvelser, du vil støde på hen ad vejen.

Råd #2: Øv dig på at ride ned ad midterlinjen

Til dressurstævner forventes det af rytteren at kunne ride ned ad midterlinjen, men det er noget mange ryttere glemmer i deres daglige træningsrutine. De fleste ryttere fokuserer hellere på de øvelser, der synes sværerer eller mere specielle. Vi laver alle mulige slags øvelser rundt om på banen, men føler os utilpasse når vi skal ride ned ad midterlinjen, for det er en del af banen, vi stort set aldrig befinder os på!

Det er en god ide at øve dig mere på midterlinjen i dit program. Det er nemlig overraskende svært at ride ned ad midterlinjen korrekt. Det kræver god balance og evne til at ride lige. Hesten skal være lydig og i balance. Det forventes, at du rider ned ad midterlinjen i en lige linje, hesten skal bevæge sig flydende og jævnt, og paraden skal være perfekt. Hesten skal stå lydigt i paraden, og være opmærksom på dine næste signaler. Når du sætter i skridt igen, skal hesten reagere med det samme og med god fremadrettet energi.

Hvis du kan ride lige ned ad midterlinjen, vil det også hjælpe dig med at opnå større præcision i resten af dit program. Det er endnu en af de grundlæggende ting, enhver dressurrytter bør fokusere på. Ikke kun for at forbedre deres program, men også deres præcision og balance generelt.

Råd #3: Lær dit program udenad til du kan det i søvne

Jo bedre du kender dit program, desto bedre kan du koncentrere dig om øvelserne i stedet for at prøve at huske, hvad du skal næst. Hvis du har øvet dit dressurprogram nok gange, så er det mindre sandsynligt at du rider forkert, tøver på et kritisk tidspunkt eller bliver distraheret, mens du rider.
En god strategi er at ride individuelle dele af programmet. Rid hele programmet fra ende til anden et par gange, men gør det ikke for meget, for så risikerer du, at hesten også lærer programmet og begynder på øvelserne, før du har givet signalet.

Råd #4. Træn med fokus på detaljerne

Nu hvor vi har snakket om, at du bør lære dit program godt, bør vi også komme ind på, hvorfor du ikke bør lære dit program alt for godt. Eller med andre ord: Lær dit program godt, men fokuser ikke kun på rækkefølgen af øvelserne. Dit program bør ikke bare være en sekvens af øvelser, som falder mekanisk efter hinanden. Det bør i stedet være en samlet, flydende bevægelse af perfektion, hvor du viser dommerne hvor lydig og opmærksom din hest er på dine hjælpere. Det betyder, at du bliver nødt til at øve dig på alle de små ting, der udgør en fremragende præstation, i endnu højere grad end du bliver nødt til at lære dit program udenad.

Når du træner, bør du fokusere på alle detaljerne. Træn din hests lydighed, balance, og villighed til at gå ud i hjørnerne. Øv dig på at gøre dine hjælpere endnu bedre og præcise. Dommerne vil ikke kun se dig udføre bevægelser – de vil endnu hellere se, hvor god du er til at ride din hest.

Råd #5: Se op

Mange ryttere er dygtige til at udføre øvelserne, men de glemmer at kigge op. Det er vigtigt at kigge op, så du kan planlægge dine overgange og vendinger. Det hjælper dig også med at holde en god kropsstilling. Det ser heller ikke særligt elegant ud, når du hele tiden kigger ned.

Råd #6: Øv dig på gangarterne

Det er vigtigt at kunne dine øvelser, men hvis du gerne vil blive endnu bedre og imponere dommerne, så skal du have mere at tilbyde. Gangarterne er en utroligt vigtig del af dressuren. Mange mener endda, at veludviklede gangarter er hele formålet med dressur. Det er under alle omstændigheder nødvendigt at vise dommerne flotte gangarter, når du er til stævne.

For at udvikle gode gangarter, skal rytteren har et underspillet, afbalanceret sæde og ride hesten godt fremad. På den måde får du en hest, der rider bevæger sig jævnt. Rytmen er meget vigtig. Det at ride hesten fremad betyder ikke, at du skal ride hurtigere. Det betyder simpelthen, at hesten er i balance med hjælperne, og at du gør ham mere modtagelig og lydig overfor hjælperne såsom tøjle, ben og sæde. Når du rider hesten fremad, forbedrer du dens gangart. Hvis du bare rider hurtigere, så opnår du det modsatte, og gangarterne mister kvalitet.

Mange ryttere er i tvivl om, hvordan de bedst kan træne gangarterne. En af de typiske fejl, som mange dommere hæfter sig ved, er en manglende spændstighed i traven. Det er vigtigt at prøve at opnå en trav, der har energi og spændstighed. Mange ryttere kommer til at gøre traven flad, når de samler hesten. En anden ting, der ofte sker, er at rytteren rider for hurtigt i deres forsøg på at ride hesten fremad. En god trav skal kunne tælles på tre takter 1-2-3 med en lydløs fjerde takt bagefter. Det er denne lydløse takt, der afslører spændstigheden i traven. Hvis hesten er anspændt, mister du denne flotte rytme, og travens tretakt kører ud i ét: 1-2-3-1-2-3-1-2-3.

Skridt er en anden gangart, som mange ryttere har problemer med. Det skyldes, at ryttere tit glemmer alt om skridten i deres træning for i stedet af fokusere på trav eller gallop. Det er en skam, for en god skridt er vigtigt i ethvert dressurprogram. Øv dig på at gøre skridten længere eller kortere, øv dig på dine overgange og prøv hele tiden at lære mere.

Hesten skal være lige så lydig og fyldt med energi i skridt som i de andre gangarter. Så eksperimenter og sørg for at træne din skridt på mange forskellige måder.

Råd #7 Træn balancen for at opnå bedre harmoni

Harmoni er et ord, der bliver brugt meget indenfor dressur. Men mange ryttere har svært ved begrebet, for det synes meget vagt og udefinerbart. Hvordan træner man lige harmoni? Og hvordan kan man tjekke, at man har det?

Harmoni opnås, når hesten er i balance og er afslappet, og når rytteren kan give tydelige, effektive signaler. Det sker, når hest og rytter forstår hinanden, og der er god kommunikation. Denne sammenhørighed giver hesten frihed til at bevæge sig frit og føle sig godt tilpas.

For at opnå god harmoni, skal hesten kunne stole på rytterens hjælpere og være i stand til at afkode dem, så han hele tiden er i en tilstand af forventning om det næste signal. Når hest og rytter er forbundet på denne måde, ligner det at de bevæger sig som én.